Minerální rovnováha v potravě. Proč je tak důležitá ?
MINERÁLNÍ LÁTKY
Nezbytnou součástí výživy jsou také minerální látky. Organismus jak lidský, tak zvířecí je nutně potřebuje, nedokáže si je sám vytvořit.
Minerální látky do těla přijímáme potravou a vodou. Mají významnou úlohu při růstu a pro metabolismus celého organismu. Velmi často dochází k jejich nedostatku, a to zejména špatnou výživou.
Nejde totiž jenom o množství jednotlivých přijímaných minerálních látek, ale také o jejich vzájemný poměr.
Minerální látky se podílejí na výstavbě tělesných tkání, podmiňují stálý osmotický tlak v tělesných tekutinách, regulují, aktivují a kontrolují metabolické pochody a jsou důležité i pro vedení nervových vzruchů. Uplatňují se jako aktivátory nebo součásti hormonů a enzymů. Mnohé minerální látky hrají důležitou úlohu v prevenci civilizačních onemocnění.
Takové prvky, jako jsou sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, jsou přítomny ve velkém množství, ale v těle najdeme i stopové prvky, které jsou nutné pouze ve velmi malých množstvích, např. mangan, křemík, zinek, měď, selen. Organické minerály a stopové prvky plní v našem těle velmi důležitou roli. Spojují se s bílkovinami, mastnými kyselinami a vitamíny. Minerály a stopové prvky jsou důležité a nejsou zaměnitelné.
Funkce minerálů v těle a koloběh přírodou
Minerály regulují vodní hospodářství těla, jeho acidobazickou rovnováhu a metabolismus, funkci nervů a svalů, například v rámci kardiovaskulárního systému. Minerály pomáhají při trávení potravy a jejího transportu do buněk.
V přírodě se minerály neustále recyklují, nikdy se neztratí, dostanou se do půdy a tam tvoří společně s bakteriemi, řasami a houbami součást "půdních organizmů". Poté jsou minerály "nasávány" do rostlin, sloužících posléze zvířatům a také člověku k obživě.
Pokud nejsou narušeny ekosystémy, tak bychom měly mít potřebné minerály a stopové prvky zastoupeny v hodnotné stravě. Avšak toto bohužel neplatí již několik desítek let. V odborných studiích se můžeme dočíst, že půda je za 100 let vyčerpána a soustavným přehnojováním v zemědělství tak dochází v půdě k minerální nerovnováze, která se potravou dostává k člověku a zvířatům, což může mít za následek oslabení imunitního systému a zhoršení zdravotního stavu, vitality a dobré fyzické kondice.Tzv. Earth Summit zpráva popisuje alarmující ztrátu minerálních látek ve vrstvě humusu.
Minerální látky v dnešních potravinách
Zde je tabulka Dr. Karlheinze Schmidta, profesora experimentální medicíny na univerzitě v Tübingenu.
A ukázka toho, jaký mají dopad umělá hnojiva na potraviny, kterou jsou pak chudé na minerální látky.
Důvody nedostatku minerálů v půdě
Ekologové již dlouhou dobu ukazují na kritické faktory, které mají vliv na nedostatek minerálů v půdě
- Kyselý déšť odvádí z půdy minerály.
- Intenzivní pěstování plodin snižuje obsah minerálních látek v půdě.
- Jsou používána chemická hnojiva a pesticidy.
- Pěstujeme rychle rostoucí hybridní a GM plodiny.
- Přepravujeme a skladujeme sklizenou zeleninu v nedozrálé formě.
- Jen asi 3 - 4 minerály jsou vráceny do půdy ve formě umělých hnojiv - dusík, fosfor, draslík.
Potrava s nedostatkem minerálů má následky
Většina onemocnění - má souvislost s nedostatkem minerálních látek.
Je tedy jasný fakt, že potřebujeme více živin než naši předkové, kteří nežili tak hekticky a pod takovým tlakem a nepřijímali vyčerpané potraviny.
Pokud se člověk a zvíře nachází v minerální rovnováze - pestrou a vyváženou stravou, imunitní systém pracuje v pořádku, což je základ dobré fyzické kondice, dobrého zdraví a vitality.
Nikol ♥